Πως να προστατέψετε τα παιδιά σας από ατυχήματα

Οι τραυματισμοί των παιδιών είναι δυστυχώς  καθημερινό πρόβλημα. Μια συχνή μορφή τραυματισμού των παιδιών  είναι οι κακώσεις των δοντιών και ούλων.

Όταν συμβεί απώλεια νεογιλού δοντιού, αποκαθίσταται φυσιολογικά και δεν χρειάζεται επανατοποθέτηση. Εφόσον συνυπάρχει αιμορραγία, εξασκούμε πίεση στην θέση της κάκωσης με μια βρεγμένη γάζα με κρύο νερό. Για την ελαχιστοποίηση του οιδήματος δίνουμε κρύο σκεύασμα π.χ.παγωτό. Στις περιπτώσεις μεγάλων τραυμάτων των ούλων ίσως απαιτηθούν ράμματα και ο οδοντίατρος είναι υπεύθυνος για την περαιτέρω  αγωγή.

Όταν συμβεί κάκωση μόνιμου δοντιού, οφείλουμε να μαζέψουμε τα τυχόν κομμάτια του δοντιού, να πλύνουμε την περιοχή του τραυματισμού με ζεστό νερό και να δώσουμε στο παιδί μια κρύα γάζα με την οποία και θα ασκεί πίεση στην περιοχή του τραυματισμού δαγκώνοντας. Το παιδί το ταχύτερο δυνατόν, μέσα σε δύο ώρες, πρέπει να μεταφερθεί στον οδοντίατρο για περαιτέρω αντιμετώπιση.

Σε περίπτωση απώλειας μόνιμου δοντιού, φυλάμε  το δόντι συγκρατημένο από την μύλη και όχι από την ρίζα, το ξεπλένουμε με φυσιολογικό ορό ή γάλα, αποφεύγοντας το νερό της βρύσης. Τοποθετούμε το δόντι στο φατνίο και δίνουμε στο παιδί να δαγκώσει μια γάζα. Σε περίπτωση που το δόντι δεν δύναται να επανατοποθετηθεί, το φυλάμε σε δοχείο με γάλα η’ το τοποθετούμε ανάμεσα στο μάγουλο και τα ούλα, και το παιδί μεταφέρεται το συντομότερο δυνατόν στον οδοντίατρο. Μεγάλες πιθανότητες επιβίωσης έχει το μόνιμο δόντι εφόσον αποκατασταθεί μέσα στα πρώτα τριάντα λεπτά.


Back